Sahipsiz ve üzerinde herhangi bir karekod ya da bilgi olmayan insansız hava aracı bulduğumuzda, var ise öncelikle insansız hava aracının seri numarası bilgisi ihadestek@shgm.gov.tr adresine bildirilmelidir.
Kendinizin tasarladığı/ürettiği bir İHA olması halinde Talimatta belirtilen ağırlıklarda ise Kayıt Sistemi'nden kayıt ettirmek zorundasınız.
Pilot olarak kendi yaptıktan ve onay aldıktan sonra İHA'yı kayıt ettirmelisiniz. Kayıt yapılırken "Amatör Yapım" seçeneği seçilmeli ve ilgili yerlere kendi oluşturacağınız bilgiler girilmelidir. (Ör: Üretici-Ahmet, Model: 01 gibi)
Yurt dışına garantiye ya da tamire gönderdiğiniz İHA'nın yerine firma tarafından yeni bir İHA gönderildiyse, yurt dışına gönderdiğiniz İHA hurda durumuna düşmüştür. Bu sebeple gönderilen İHA'nın, İHA sahibi tarafından sistemde hurdaya ayrılması gerekmektedir.
Yeni gönderilen İHA için ise sahibi tarafından yurt dışından ülkemize girdikten sonra 3 gün içerisinde kayıt oluşturulmalıdır.
Azami kalkış ağırlığı 500 gr. altı olan insanız hava araçları (İHA) yasal mevzuatımız olan "İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı" (SHT-İHA) kapsamının dışındadır ve bu talimatta belirtilen yükümlülüklere tabi değildir.
Yurt dışından satın almış olduğunuz azami kalkış ağırlığı 500 gr. altı insansız hava aracının gümrükten geçirilmesi için talimatın kapsamı dışında olduğu için SHGM tarafından ithal teknik uygunluk yazısı düzenlenmez, düzenlenmesine gerek yoktur.
Ayrıca bunun ile ilgili olarak 12.06.2017 tarihinde güncellenen SHT-İHA talimatının 6. Maddesi 5. Fıkrasında "Azami kalkış ağırlığı 500 gr. ve altı olan İHA için kapsam dışı yazısı düzenlenmez" hükmü de bulunmaktadır. Bu sebeple azami kalkış ağırlığı 500 gr. altı İHA'ların gümrükten ülkeye girişi esnasında Genel Müdürlüğümüzün herhangi bir sorumluluğu bulunmamakta ve Genel Müdürlüğümüzce teknik uygunluk ya da kapsam dışı yazısı düzenlenmemektedir.
Yurt içinde satın alınan azami kalkış ağırlığı 500 gr. altı İHA'lar ile ilgili olarak, ilgili mevzuatımızın kapsamı dışında olduklarından kayıt ettirilmesine gerek yoktur ve İHA Kayıt Sisteminin diğer gereksinimlerine de tabi değillerdir. Ancak, uçuş yapılacak durumlarda İHA sahipleri Form-19 (İHA Uçuş İzni Talep Formu) ile uçuş izin başvurusu yapabilirler.
Dear Foreign Nationality Citizens,
If you bring your UAVs MTOW (maximum take off weight) 500 gr. or above in Turkey, customs may seize your drones and demand technical conformity letter, that can be taken from DGCA Turkey, from you. To receive technical confirmation letter for your UAVs, you shall apply officially to Turkish DGCA with application form FR-03 which can be found in Forms session on mainpage. One of the requirements shall be supply of application is criminal records with archive records.
If you bring your UAVs MTOW below 500 gr., this UAV is out of the scope of our national regulation and is not required any technical conformity or out of the scope letter normally. For this reason, the General Directorate has no responsibility for the entry of UAVs under 500 grams into the country from customs.Yurt dışından bireysel olarak insansız hava aracı getirmek isteyen şahıslar, gümrükten geçerken gümrük memurları getirilen insansız hava aracını teslim alıp kişiden ithal edilen insansız hava aracını gümrükten sokabilmesi için Teknik Uygunluk Belgesi getirmesi gerektiğini belirtirler.
İnsansız hava aracını getiren şahıs bu belgeyi SHGM'ye resmi başvuru yolu ile başvuru yaparak alırlar, başvuruları kontrol edilir ve Teknik Uygunluk Belgesi başvuru sahibine posta yolu ile gönderilir.
Başvuru sahibinin başvuru şekli ve detaylara https://iha.shgm.gov.tr/public/duyurular.html?ID=723316 linkinden erişilebilmektedir.
İnsansız hava aracı yurt içine sokulduktan sonra yine SHGM İHA Kayıt Sistemi'nde bireysel kayıt oluşturulduktan sonra araç hesaba eklenir. Detaylar için lütfen İHA Kayıt Sistemi web sitesini inceleyiniz.
İHA uçurmak ile ilgili kurallar, İHA’nızın ağırlığına ve kullanma nedeninize bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak tüm işlemler için öncelikle kayıt olmak gerekiyor.
İHA’nızın ağırlığı 500 gr ve üzerindeyse bu sisteme kayıt olmalısınız. Ticari kayıt için öncelikle kayıt tipi seçiminden ticari kullanıcıyı seçiniz.
Eğer daha önce bireysel kayıt yaptırdıysanız kullanıcı adı ve şifrem mevcut seçeneğini işaretleyerek TC kimlik numaranızı girdiğinizde bilgileriniz otomatik olarak gelecektir.
Eğer daha önce kullanıcı oluşturmadıysanız öncelikle resimde gösterilen bireysel bilgileri daha sonra adına işlem yapacağınız şirketin bilgilerini giriniz.
Kullanım koşullarını kabul ettiğinize dair taahhütnameyi onaylayıp Kayıt Ol butonuna bastığınızda kayıt işleminiz tamamlanacaktır.
Tanımladığınız şifreyle Giriş Yap’ı tıklayarak sisteme girebilirsiniz.
Hatırlatma:
Bir şirketin kaydını ilk defa oluşturan kişi o şirketin yetkili yöneticisi olarak tanımlanır.
Bu kişi yönetici yetkisiyle şirkete başka çalışanlar ekleyebilir, onları yetkilendirebilir.
Ticari kayıt yaparken ilgili şirket adına işlem yapma yetkinizin olup olmadığını ve bunun hukuki sonuçlarını lütfen değerlendiriniz.
İnsansız hava aracı alıp satan kamu kurumları ve şirketler "Ticari" kayıt oluşturup kendisine satılan İnsansız Hava Aracının onayını sistem üzerinden yapıp, sattığı İnsansız Hava Aracının aynı gün içinde sistemden satış kaydını yapması gerekmektedir.
Ayrıca İnsansız hava aracını şirketi bünyesinde kullanmak isteyen şirket sahipleri (fotoğrafçılar vs.) "Ticari" kayıt oluşturup sistem üzerinden aracını kullanmak için gereken gereksinimleri yerine getirmelidirler.
Kayıt esnasında teknik sıkıntı yaşanması veya bilgi/belge girişlerinde problem oluşması halinde lütfen SHGM'nin İnternet sitesinde bulunan "İletişim" linkinden sorunuzu ve ya probleminizi iletiniz.
Özel Uçuş İzni Belgesi, hava aracının emniyetli uçuş yapabildiğine dair verilen teknik bir belgedir. Söz konusu belge 3 yıla kadar verilir ve süre bitiminde hava aracının fiziksel incelemesi ile bakım dokümanları kontrolü yapılır.
Uçuş izni ise yapılacak uçuşla ilgili bir izin türüdür ve her farklı operasyon için farklı uçuş izni alınmalıdır. Uçuş izni alınırkern; kullanıcı ve araç bilgisi, sigorta, kayıt durumu, uçulacak bölge, uçuş zamanı gibi bilgiler istenilmektedir.
Kırmızı (Özel İzne Tabi) bölgelerde yapılacak uçuş izin başvurularında İHA Uçuş İzni Talep Formu’nun (Form-19) SHGM'ye gönderilmesi gerekmektedir.
SHGM İHA Kayıt sisteminde Türkiye Hava Sahası kategorilendirilmiştir. Buna göre meskun mahal yani insan kalabalığı olamayan yerlerin çok uzağında belli başlı yerler yeşil alan olarak belirlenmiştir.
Bu alanlarda sadece sportif uçuş yapmak isteyenler için 20 soruluk test yapılmaktadır. Burada amaç sizin drone konusundaki temel yeterliliğinizi ölçmektir. Sınavı geçtiğinizde size sadece bir sportif/amatör plot olduğunzu beyan eden bir numara verilir. Bu bir Drone Ehliyeti değildir.
Bu numara ile Kalabalık veya çok kalabalık yerlerde Ticari bir uçuş yapamazsınız. Cezai duruma düşmemek için drone eğitimi almanız faydalıdır.
İHA 0 ve İHA 1 Drone Eğitimleri için ödemeyi eğitim öncesinde veya eğitim sırasında peşin, havale veya kredi kartı ile yapabilirsiniz. Kredi Kartı ile 3 taksit yapabilirisniz.
İHA 0 drone eğitimi için en az 12, İHA 1 Drone Eğitimi için en az 15 yaşınızı doldurmuş olmanız yeterlidir.
İHA 0 ve İHA 1 Ticari Pilot Eğitimlerinde sınav düzenlenmemektedir.
İHA 0 ve İHA 1 Drone Ehliyetlerinin geçerliliği ömür boyudur.
Kullandığınız drone'nun ağırlığı 500 gr. ile 4 kg. arasında ise İHA 0 ehliyetini, 4 kg ile 25 kg arsında ise İHA 1 Ehliyetini almalısınız. İHA 1 ehliyeti, İHA 0 ehliyetini kapsamaktadır
Tronik Havacılık olarak SHGM tarafından yetkilendirilmiş İHA Eğitim kurumuyuz (TR-İHA-E-39). Alacağınız drone ehliyeti ömür boyu geçerlidir ve SHGM onaylıdır.
SHGM'nin SHT İHA Talimatına göre yerleşim yerlerinde veya yerleşim yeri yakınında, ya da Uçuş Bölgeleri Haritasında kırmızı veya renksiz alanlarda Ticari İHA uçuşu yapmak istiyorsanız, drone ehliyetimizin olması gerekiyor. Drone ehliyeti olmadan ve uçuş izni olmadan yapılan uçuşlarda para cezaları ile karşılaşabiliriz.