Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte İHA’ların değişik varyasyonlarda günlük hayatımızda ve özellikle askeri alanlarda karşımıza çıktığını görüyoruz. Askeri alanda bu teknolojiye sahip tarafın önemli üstünlük sağlayan uygulamalardan biri de Sürü halinde hareket eden İHA’lar örnek verilebilir.
Intel firmasının 2018 Kış Olimpiyatlarında 1200 drone ile yaptığı gövde gösterisi veya show’u izleyenleri adeta büyülemişti. 1200 drone’un birbiri ile çarpışmadan verilen görevi eksiksiz yerine getirmesi Sürü İHA mantığının bir örneğidir.
Sürü İHA tabirini sıkça duymaya başladık. Bu konuda Kadir Doğan Bey’in kokpit.aero’daki yazısını [1] okumanızı tavsiye ederim. Orada Sürü İHA şu şekilde açıklanmış: “Sürü Halinde İnsansız Hava Araçları, birden fazla, otonom veya yarı-otonom olarak kontrol edilebilen, birbiri ile sürekli iletişim halinde olan, yaptıkları görevi bir bütün olarak icra eden, görece farklı boyut ve yetenekleri olan hava araçlarına verilen genel isimdir.”
Sürü Halinde İnsansız Hava Araçlarının önemi tam da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Oldukça düşük maliyetler ile üretilebilen, görece boyut olarak küçük, oldukça hızlı olan bu araçlar, harp alanlarından anlık olarak veri toplama, veriyi işleme ve bu işlem sonucunda ortaya çıkan duruma göre hareket etme kabiliyetine sahiptir. Bu araçların hareket kabiliyetleri ise kullanıcının isterlerine göre değişebilmektedir. Örneğin bir sürü halindeki insansız hava aracına, fizik kanunları ve teknoloji izin verdiği sürece, herhangi bir hareket formasyonu verilebilir. Bu formasyon sonucunda yine bu araçlar “Kamikaze” olarak kullanılıp, yine oldukça düşük maliyetle ve çok hızlı bir şekilde hedeflerin imhası sağlanabilir [1].
İHA Sistemlerinde bir yandan tasarım ve üretim maliyetlerinde gelişmeler yaşanırken, bir yandan da teknolojik kazanımlar sayesinde, İHA’ların mevcut sistemleri minyatürleşmesi sürecine girmiştir. Bu sayede, İHA’ların, artık tekil olarak noktadan noktaya komuta kontrolünde olması yerine, merkezden bağımsız bir şekilde, kendi kendine karar verebilen sistemler haline gelmeleri doğrultusunda yürütülen çalışmalar hız kazanmıştır.
Sürü İHA yarışmasıyla takım halinde yarışmacılardan tanımlanan görevleri birden fazla İHA ile görev paylaşımı esaslı olarak gerçekleştirilmesine yönelik yazılım algoritmaları geliştirmesi beklenmektedir. Yarışmanın başvuru esasları, teknik kurallar, gerekli belgeler, sağlanacak olan maddi destek ve ödüller TEKNOFEST İSTANBUL web sitesi üzerinden duyurulmaktadır [2]
Not: SON BAŞVURU TARİHİ 1 NİSAN
[1] http://www.kokpit.aero/suru-halinde-iha
[2] http://teknofestistanbul.org/tr/teknoloji-yarismalari/suru-iha-yarismasi