Türkiye'de kayıtlı insansız hava araçlarının sayısı geçen yıl sonunda 8 bin 349'a, bu araçları kullananların sayısı ise 11 bin 839'a ulaştı. Güvenlik, arama-kurtarma gibi alanlarda drone'lardan etkin biçimde yararlanmaya başlayan Türkiye, aynı zamanda, "emlakçı", "garson", "kurbanlık kovalayan" drone'larla da tanıştı.
İnsan hayatına son dönemde giren en önemli teknolojik yeniliklerden biri insansız hava araçları (drone) oldu. Türkiye'de de sayıları hızla artan "drone"lar hayatın pek çok alanında insanlara yardımcı olmaya başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yılın sonunda Türkiye'de kayıtlı drone sayısı 8 bin 349'u, kullanıcı sayısı ise 11 bin 839'u buldu.
Bunun yanında drone'ların sunduğu olanaklara ilişkin farkındalığın da artmasıyla gündelik hayatta söz konusu araçların hem profesyonel hem hobi amaçlı kullanımında yeni örneklerle karşılaşılmaya başlandı. Drone'ların kullanıldığı alanların başında güvenlik geliyor. Yol kontrollerinde, bomba yerleştirme yönünde birtakım emareler görüldüğünde, güvenlik noktalarında ve çevrede neler olup bittiğinin tespiti amacıyla drone'lar kullanılıyor.
Suçluları sıcak takibi ve yaşanan kovalamacalarda drone'lar, güvenlik güçlerine katkı sağlıyor. Orman teşkilatı da teknolojinin sunduğu bu olanaktan yararlanmaya başladı. Orman yangını sonrasında kaybedilen yeşil alanın tespiti, haritalandırılması ve yürütülecek ağaçlandırma çalışmalarında drone'ların katkısı alınıyor.
Mevzuata göre, 25 kilogram üstü İHA'lar veya ticari İHA kullanıcıları için eğitim alınması zorunluluğu bulunuyor. Bu kilogram altındaki araçlarda ve hobi amaçlı İHA kullanıcıları için eğitim alma zorunluluğu bulunmuyor. Ticari İHA kullanıcılarının; İHA sisteminin üreticisi, yetkili temsilcisi, üniversiteler, teknolojik araştırma geliştirme çalışması yapan merkezler veya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş uçuş eğitim organizasyonları tarafından verilen eğitimleri alması gerekiyor.