Havalı isimleriyle İnsansız Hava Araçları ( İHA ) ya da bilinen isimleri ile Dronelar. İnsanların varoluşundan süregelen uçma hevesi ile her geçen gün geliştirdiği teknolojisinin son ürünleri. Tam da daha ne kadar ileri gidilebilir ki dediğimiz anda her alanını değiştiren cihazlar olarak girdiler hayatlarımıza, üstelik yer bulmakta hiç zorlanmadılar ya da ağırdan alma ihtiyacı hissetmediler. Bir baktınız firmanızın tanıtım filmini çektirirken oradaydı bir baktınız en mutlu gününüzde, düğününüzde hemen üstünüzden olan biten tüm güzellikleri kayıt altına alıyorlardı. Hatta ailecek pikniğe gittiğinizde bile aile bireylerinizin şurada havadan bir fotoğrafımızı çek dediğine inanmakta zorlandınız.
Peki gerçekten öyle mi? Dronelar her isteyen kişinin her istediği yerde uçurabilecekleri birer oyuncak mı ya da gerçekten uyulması gereken kuralları olan bilinçli, drone pilotluğu eğitimi almış ve bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce sertifikalandırılmış, drone ehliyeti sahibi olan kişilerin uçurması gereken cihazlar mı?
Tabi ki eğitim önemli dediğinizi duyuyor gibiyiz. Drone pilotluğu eğitimi alırken SHGM’nin belirlediği kuralların yanı sıra droneların çalışma prensipleri, motor ve gövde çeşitleri, yük ve taşıma kapasitesi, kalkış ağırlığı, uçuşa açık ya da kapalı bölgeler, irtifa ve menzil sınırlamaları ve birçok konuda teorik bilgilerinizi tamamlarsınız. Drone eğitiminizin bir sonraki adımında ise simülatör aracılığı ile el göz koordinasyonunuzu geliştirerek edindiğiniz teorik bilgilerinizi pratiğe dökme imkanı yakalarsınız. Daha sonrasında ise gerçek uçuşunuzla birlikte drone eğitiminizi (drone pilot eğitimi) tamamlar ve drone ehliyetinizi almaya hak kazanırsınız. Ancak dikkat edin her kurum size gerçek uçuş imkanı sağlamaz.
Pilotluk denilince aklınızda bazı sorular oluştu değil mi? En çok da bu eğitimin maliyeti ile ilgili olmalı ama korkmayın, drone pilotluğu eğitimi almak ve drone ehliyeti sahibi olmak o kadar maliyetli bir şey değil. Ancak eğitim aldığınız kurum maliyet açısından ve en önemlisi eğitim kalitesi yönünden tabii ki önemli. Maliyeti etkileyen bir diğer faktör ise drone ehliyetinizi almak istediğiniz drone yani insansız hava aracı ( İHA ) sınıfı. Günümüzde yaygın olarak drone eğitimi verilen İHA-0 ve İHA-1 sınıfları ticari olarak en çok tercih edilen sınıflar. Bu sınıflar için almak isteyeceğiniz drone ehliyetinizin yani drone pilotluğu eğitiminin fiyatları ise ortalama 600 ila 2000 TL arasında değişiyor. Ticari amaçla uçarak elde edebileceğiniz gelire bir sonraki yazımızda değineceğiz ancak kazanabileceğiniz miktarlara bakılırsa eğitiminiz için harcadığınız miktarı çok göz önünde bulundurmayacaksınız bizden söylemesi.
Gerek askeri gerek sivil havacılık aktiviteleri açısından ülkemizin en yoğun ve talep gören şehirlerinden birisi olan Eskişehir’de Tronik Havacılık ve Savunma olarak öncülük ettiğimiz drone eğitimi, tasarımı, simülasyon ve modelleme, Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Eskişehir’de drone eğitimi vermeye yetkilendirilmiş firmamız gelişen teknolojiyi yakalamak ve geliştirmek adına hep daha iyiye gitmek arzusu ile yola devam etmektedir.
Ülkemizde drone eğitimi üzerine en iyiyi yakalamak ve sürdürmek adına çıktığımız yolda sadece merkezimiz olan Eskişehir’de kalmayıp T.C Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, DSİ gibi kurumların drone eğitimlerini tamamlayarak ülkemizde kurumsal eğitimlerinde öncüsü olduk. Belirli sayıda katılımcı sağlanması halinde hizmetlerimizi Eskişehir dışında çeşitli illerde de devam ettiriyoruz.
Son olarak droneların haritalama, havadan görüntüleme, arama kurtarma, madencilik gibi birçok alanda kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda gelişen teknoloji ile İHA’ların uzun süre daha havadaki gözlerimiz olarak hayatlarımızda varlığını sürdüreceği kesin. Siz de dünyanın değişimine gökyüzünden farklı bir gözle şahit olmak için drone pilotluğu eğitiminizi alarak kendinize ve yakınlarınıza değişim kapılarını açın.
Bol uçuşlu günler